BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

..::*Sweet`s Follower*::..

Tuesday, 19 October 2010

~Indahnya Kemaafan~


kemaafan

Setiap manusia itu tidak lari dari melakukan kesilapan dan kesalahan. Sukarnya seseorang untuk memaafkan saudaranya lantas terus menghina saudaranya dengan madah yang dikeluarkan dari bibir tanpa tapisannya itu atas kesilapan dan kesalahan yang dilakukan. Dengan sedikit kesilapan ''perang besar'' jadinya.. Mungkinkah akan selesai segala masalah bila tida memaafkan seseorang.. Ada yang mungkin ambil endah tidak endah tentang kemaafan pada seseorang..

"Sebagai contoh suami isteri yang baru melangsungkan perkahwinan, sebelum nikah bukan main indah (kononnya I love u & u love me).. dengan sedikit kesilapan pasangannya langsung x kisah kalau dia tidak minta maaf. Tapi bila lepas nikah.. Sekali sebut sahaja, ada je salahnya, lagi2 suami [segelintir je] yang cepat sangat ''angkat tangan''.. jika dirunding dan bermaafan.. perkara itu tidak salahnya kan... Suka saya untuk mengatakanya ''Jika seseorang itu dihatinya ada keIMANan yang tinggi, kemaafan selalu diungkapkan kepada pasangan, setiap manusia itu pasti tidak terlepas dr kesalahan (sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula suami isteri) ''...


Apakah penghinaan atau kemaafan yang terbaik buat seseorang yang melakukan kesilapan?? Setiap orang tidak terlepas dari kesalahan & kesilana.. Kemaafan itu lebih mengeratkan lagi hubungan sesama insan...

Firman Allah SWT:
“Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah sesuatu puak (dari kaum lelaki) mencemuh dan merendah-rendahkan puak lelaki yang lain, (kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka dan janganlah pula sesuatu puak dari kaum perempuan mencemuh dan merendah-rendahkan puak perempuan yang lain, (kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka dan janganlah setengah kamu menyatakan keaiban setengahnya yang lain dan janganlah pula kamu panggil-memanggil antara satu dengan yang lain dengan gelaran yang buruk.

(Larangan-larangan yang tersebut menyebabkan orang yang melakukannya menjadi fasik, maka) amatlah buruknya sebutan nama fasik (kepada seseorang) sesudah dia beriman dan (ingatlah), sesiapa yang tidak bertaubat (daripada perbuatan fasiknya) maka merekalah orang-orang yang zalim.”
(Surah Al-Hujurat:11)

Rasulullah SAW bersabda:
“Sesiapa yang menghina seseorang kerana dosa yang pernah dilakukannya, maka ia tidak akan mati sebelum melakukan dosa tersebut.”
(HR. Tirmizi)

“Orang yang tidak suka menghormati orang lain, adalah orang yang tidak terhormat. Orang yang dihinakan itu belum tentu dia akan hina atau tidak, tetapi perbuatan menghinakan orang itu sudah menjadi bukti atas kehinaan diri kita sendiri.”
(Hamka)

“Sesiapa yang menutup keaiban seseorang Islam Allah menutup keaibannya di dunia dan di akhirat”.
(HR. Muslim, Ahmad dan Abu Daud)

“Bukanlah seorang beriman itu seorang yang suka mengecam, suka melaknat, suka mengeluarkan kata buruk dan kesat”.
(HR. Bukhari dan Ahmad)

Firman Allah SWT:
“Iaitu orang yang mendermakan hartanya pada masa senang dan susah, dan orang-orang yang menahan kemarahannya, dan orang-orang yang memaafkan kesalahan orang lain. Dan (ingatlah), Allah mengasihi orang-orang yang berbuat perkara-perkara yang baik.”
(Surah Ali-Imran:134)

Kemaafan adalah dendam terindah buat saudaramu yang melakukan kesilapan. Tidak ada manusia yang sempurna dan maksum sehingga tiada satu kesalahan pun yang dilakukannya terhadap saudaranya melainkan ‘Nabi Muhammad SAW.

Tiada manusia yang sempurna melainkan saling menasihati antara satu sama lain bagi memperbetulkan kesilapan dan memperbaiki diri menjadi insan yang lebih baik.

“Tidaklah dapat kita mengenal orang melainkan pada tiga keadaan, iaitu tidak dapat diketahui orang pemaaf melainkan ketika dia marah, tidak dapat diketahui orang yang berani kecuali ketika dia berjuang dan tidak dapat dikenal seorang sahabat melainkan ketika kita dalam kesusahan.”
(Luqman Al-Hakim)

Mulailah kemaafan itu dari diri kita sendiri dengan memafkan kesalahan yang pernah dilakukan oleh saudara kita. Hati akan menjadi tenang dengan memaafan saudaranya sendiri.. terlerailah segala sengketa darlam hati bila kita bermaafan antara satu sama lain..

Firman Allah SWT:
“Dan hendaklah mereka memaafkan dan berlapang dada. Apakah kamu tidak ingin bahwa Allah mengampunimu?”
(Surah an-Nur : 21)

“Maafkanlah semua orang sebelum anda tidur setiap malam bagi mencuci hati dan mencerdaskan minda” ~ Pesanan dari Dato’ Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah