BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

..::*Sweet`s Follower*::..

Friday, 22 October 2010

Hukum Bekerja Sebagai Peguam
~Entah kenapalah tiba2 rasa tertarik nak post tajuk ini, sebagai pengetahui kita bersama juga.. mungkin ada yang berpengalmn, boleh dikongsikan bersama dengan penulis (sayalah..hehehhe)~


Mungkin ramai yang tertanya2 diluar sana atau anda sendiri [pembaca] yang tertanya bagus ke kerja peguam nie?? Xtakut ke tanggung dosa dunia akhirat orang.
Apa buruknya?? Memang saya juga selalu ditanya begitu. Sememangnya tidak dinafikan, memang begitu juga situasi yg pernah teman saya alami (saya perhatikan sendiri). ''Pernah sekali tatkala bersama seorg ibu temanku yg mengambil jurusan sains. Ibu itu bertanyakan aku apakah pasti aku mahu mengambil undang2. Dengan yakin aku katakan, Ya, insyaAllah''.. (kata seorang pelajar coming so0n as a lawyer Syarie).. Dan yang pentingnya; Apa hukumnya menempah peguam bagi membela diri dan apa hukumnya seseorang yang bekerja sebagai peguam?


Ingin dijelaskan disini bahawa tugas seorang peguam bukannya senang, dan kita sebagai orang luar jangan terlalu cepat nak `judge` orang dengan pandang sendiri tanpa ada usul periksanya dahulu.. Sebagai seorang peguam atau bakal peguam, menegakkan keadilan adalah prinsip utamanya dengan bukti yang dapat dari plaintif/defenden. Teringat sebelum ini masa dikuliah Guaman (hanya 20orang je sanggup ambil..huhuhu) yang mengajar adalah bekas ketua hakim Selangor said that; ''you become a lawyer after this, and set in your mind, must be honestly first by the rule in Syarak''..


(1) Di antara keistimewaan syariat Islam ialah mengambil berat pada menegakkan keadilan dan memberi kepada setiap orang akan haknya dengan tidak melampaui atau mengurangi batasan. Allah telah menyuruh kita supaya berlaku adil dan membuat kebaikan. Atas sebab keadilanlah maka diutuskan para rasul dan diturunkan kitab-kitab Allah, begitulah tegaknya hukum Allah di dunia dan akhirat.

Islam mewajibkan semua penganutnya supaya membela dirinya atau keluarganya atau maruahnya apabila menempuh kezaliman atau ancaman. Dari itu jika seseorang itu telah dituduh di dalam sesuatu perkara "case" sedang ia percaya dirinya tidak bersalah, hendaklah ia membela dirinya, membela dirinya kerna ianya adalah dijalan yang benar (berani kerna benar, takut kerna salah). Kalaulah keadaan tidak membolehkan ia membela dirinya secara peribadi sehingga ia terdesak untuk mendapatkan bantuan guaman, bolehlah ia menempah seorang peguam (tidak ada bukti bahawa seseorang itu tidak boleh menggunakan peguam sebagai penyelesaian buat dirinya yang benar). Hukum syarak mengenai penempahan peguam demi membela diri atau sebagainya dengan secara hak dan menegakkan keadilan adalah harus.

(2) Tugas sebenar seorang peguam ialah membela hak-hak orang ramai dalam perkara yang berkaitan dengan undang-undang. Ini adalah satu pekerjaan yang mulia dan terhormat di sisi agama Islam. Kerana menegakkan kebenaran dan menolak sebarang bencana dan kezaliman adalah satu daripada prinsip Islam sebagaimana firman Allah swt dalam surah An-Nisaa, ayat 135:-

يَاأَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُونُوا قَوَّامِينَ بِالْقِسْطِ شُهَدَاءَ لِلَّهِ وَلَوْ عَلَى أَنفُسِكُمْ أَوْ الْوَالِدَيْنِ والأَقْرَبِين

ertinya: "Hai orang-orang yang beriman, hendaklah kamu tegakkan keadilan serta menjadi saksi atas kebenaran kerana Allah, meskipun terhadap dirimu sendiri atau terhadap ibu bapa dan karib kerabatmu. "


Jika si peguam itu berbuat sebaliknya dengan membela yang salah dan batil (plaintif/defenden), ini adalah satu perbuatan yang terkeji di sisi Islam dan berdosa besar. Dari segi membela org yg salah sebagai contoh.

Masyarakat akan berfikir apalah gunanya peguam ni yang membela orang yg bersalah, tidakkah itu dituduh bersubahat (memang akan bersuara juga jika perkara ini ditanya). Di sini perlu diingatkan dlm law, "no one is guilty untill he is proven guilty" dan kedua-dua pihak berhak bersuara. Dan lagi satu, tugas peguam bela akan melakukan check n balance. Dialah yang akan memastikan secara tidak langsung dakwaan itu benar atau pun boleh menimbulkan keraguan terhadap tuduhan yg dikenakan berdasarkan bukti yang diberikan oleh anak guamannya.


Rasulullah saw pernah menerangkan kedudukannya dengan sabdanya yang bermaksud: Dari Ibnu Umar r.a. bahawa Nabi Muhammad saw telah bersabda "Barangsiapa menggunakan rayuannya untuk menghalang dari dilaksanakan hukum Allah, sesungguhnya ia telah menentang Allah. Dan barangsiapa yang mendakwa hak pada yang batilsedang ia tahu ia tidak berhak sesungguhnya ia dalam kemurkaan Allah sehingga ia kembali kepada yang benar. Dan barangsiapa memburuk-burukkan terhadap seorang mukmin sedang orang yang diburukkan itu tidak bersifat demikian, maka Allah akan menempatkannya di dalam neraka sehingga ia menghentikan apa yang dikatakan itu. Dan barangsiapa yang memihak dalam sesuatu pertelingkahan secara zalim, sesungguhnya ia mendapat kemurkaan dari Allah swt."

Secara jujurnya, pengakuan dari seorang sahabat saya mengatakan pada mulanya dia agak takut untuk memasuki dunia ''Law'', memang akan terfikir akan semua yang masyarakata fikirkan pada sekarang. Tapi sampai bila jika berfikiran seperti itu, siapa yang nak membantu orang ramai, orang muslim jika bukan pada umatnya sendiri. Lihat pada zaman sekarang, kes makin bertambah malahan peguam masih lagi tidak mencukupi to settle dispute matter. Oleh itu, as a muslim; Allah tidak akan meletakkan kita di sesuatu tempat jika Dia tidak tahu kemampuan kita didunia ini. Perlu diingatkan bahawa bidang ini bukanlah hanya medan untuk berkata semata2 / perdebatan semata2, tetapi kebijaksanaan akal selaris dengan Syaraknya itu sendiri mentafsirkan bahawa ''apakah itu Law yang sebenarnya''..~coming so0n as a Lawyer~